tirsdag 7. februar 2012

Godt og varmt på kalde dager

Nå er det tida for varm kakao, rykende te eller glohet buljong! Og for supper!! Vinteren  er "suppetid"  her i huset; "fersk kjøttsuppe", gul ertesuppe og "suppelapskaus", - deilig, norsk tradisjonsmat som kommer til heder og verdighet etter hvert som "gradene " kryper nedover, og snøhaugene vokser. I dag vil jeg imidlertid anbefale en vintersuppevariant fra Frankrike: LØKSUPPE!
Det finnes mange utgaver av denne, "min" kommer fra ei god venninne, og har fått familiens personlige vri etter hvert som årene har gått, og den originale oppskriften har forsvunnet "i haugen".


ENKEL LØKSUPPE (2 -3 pers): 
1 liter kraft av for eks. storfe, eller1 liter kjøttbuljong (styrke etter smak, jeg bruker 4 ts. buljongpulver (el. 3- 4 terninger med kjøttbuljong)
Del 2- 3 store løk i tynne ringer, stek løken gylden på middels varme, og ha den oppi buljongen.
Smak til med litt pepper, evt. litt salt (og hvitløkspulver/ hvitløk hvis du har),
Friske urter som oregano og basilikum, er gode smaksettere, og kan gjerne brukes, hvis en har...





Rett før servering gratineres suppa i stekeovnen: Legg 3- 4 brødstykker (ristet på forhånd) med noen tykke gulostskiver på. Gratineres på 225 grader, til osten begynner å se gylden ut.
Serveres umiddelbart.
OBS! OBS! Vinterens bokstavelig talt heteste suppe! Vær forsiktig når du tar den ut av ovnen...


Tar også med en annen av mine absolutte "vinterfavoritter":


SEIGRYTE (4 pers)
Du trenger en seifilet (ca 400g), eller en pk. frossen sei ("blokk"),10 poteter, 1 middels stor løk, 1 boks hermetiske tomater (flådde) og 1 boks grønne erter, salt og pepper.
Skrell og del potetene i skiver, legg dem i bunnen av ei gryte og hell vann på, ca 2 cm opp fra bunnen av gryta.
Del fileten (fiskeblokka) i skiver, legg fisken lagvis med løkringer, tomater og erter, salt og pepper.
Kok opp, og la gryta trekke under lokk 15- 20 minutter på svak varme.
Sundt, godt og billig!!

Bon appetit!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar